Quantcast
Channel: Cecilia Malmström » könsstympning
Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Ett fruktansvärt övergrepp

$
0
0
Nolltolerans för kvinnlig könsstympning

Nolltolerans för kvinnlig könsstympning

Könsstympning är ett fruktansvärt övergrepp på flickor, ibland spädbarn, i många länder runt om i världen. Det resulterar i fasansfullt lidande, komplikationer vid förlossningar och stympat sexliv. Ofta genomförs det under primitiva medicinska förhållanden vilket ytterligare ökar komplikationer och smärtan. Ingen religiös skrift stöder detta utan det handlar ofta om mäns behov att kontrollera kvinnor och deras sexualitet.

Beräkningar visar att det kan finnas så många som 125 miljoner offer i världen för kvinnlig könsstympning (FGM), och 500 000 offer enbart i EU. Men det är uppskattningar och det finns för närvarande inte tillräckligt med uppgifter om den faktiska omfattningen av fenomenet.
Det är givetvis därför svårt att uppskatta antalet offer och flickor i riskzonen, och vi har för lite tillförlitlig information om hur, av vem och var den utförs. Därför är förbättrad uppgiftsinsamling en prioritet i EU.

• Kommissionen arbetar tillsammans med Europeiska jämställdhetsinstitutet för att utveckla en gemensam metod och indikatorer för att bedöma risken för könsstympning. Detta inkluderar metodologiska rekommendationer för riskuppskattning av kvinnlig könsstympning i alla EU:s medlemsstater som för närvarande håller på att slutföras.
• En prevalensstudie som leds av Gents Universitet finansieras inom ramen för kommissionens Daphne III-program, för att utveckla en gemensam definition och metodik om kvinnlig könsstympning.
• En studie om attityder mot kvinnlig könsstympning kommer att genomföras. En kvalitativ undersökning om attityder till kvinnlig könsstympning, för att undersöka orsakerna bakom beslutet att fortsätta eller överge kvinnlig könsstympning bland migranter. Syftet är att få svar för att sedan utarbeta effektiva strategier för att få slut på FGM.

Det behövs åtgärder genom hållbar social förändring, eftersom könsstympning är en djupt rotad social norm, och ofta baserat på en tro att det är bra för flickan. Kommissionen kommer fortsätta finansiera organisationer som jobbar med att förändra attityder och informera om detta våld mot kvinnor. Vårt arbete begränsar sig inte till EU, utan vi stödjer också projekt i 10 länder utanför EU, och arbetet som organisationer så som Unicef, Världshälsoorganisationen och Amnesty gör. Vi samarbetar också med den Afrikanska unionen och den afrikanska gruppen i FN: s råd för mänskliga rättigheter för att få slut på denna vidriga tradition.



Viewing all articles
Browse latest Browse all 4

Latest Images